понедельник, 4 января 2016 г.

Світ Дробів


Як виникли дроби?

  Досліджуючи питання "Як виникли дроби" ми занурилися в історію виникнення дробів, ознайомилися з багатою кількістю літератури з даної теми, багато цікавого дізналися та хочемо поділитися з усіма хто також зацікавиться цим питанням.

   Історія виникнення дробів бере свій початок ще з ранньої стадії розвитку людини.
   
  Коли мисливці після полювання ділили між собою здобич, то нерідко доводилося стикатися з дробовим діленням. Їм доводилося ділити, наприклад, 2 тварини на 3-х мисливців. Тобто кожний отримував 2/3 здобичі.
   
   Римляни користувалися одиницею "ас", яка одночасно була і грошовою одиницею, і оиницею виміру. "Ас" римляни ділили на 12 рівних частин, і з цих 12 частин і склаались всі дроби. Саме звідси і назва - римські дроби (дроби, у яких знаменник завжди дорівнює 12).   

  
   У єгиптян були основні, або одиничні дроби. Чисельник таких дробів завжди дорівнює одиниці. Єгипетські дроби були винайдені і впеше використані у Стародавньому Єгипті. У стародавньому Єгипті дробами оперували ще близько 4 тисяч років тому. Загальної форми запису дробів, як це прийнято нині у єгиптян не було. Єгиптяни вміли таком перемножати та ділити дроби.



   Вавилоняни користувалися дробами із знаменником 60, які називали шістдесятковими дробами. Саме з ними пов'язаний сучасний поділ години на 60 хвилин (1год=60с), а хвилини на 60 секунд (1хв=60с). Тобто саме від цієї системи ми отримали у спадок ділення години на геометричні кути.


   
   Історія виникнення десяткових дробів, якими ми користуємося досьогодні, бере свій початок в стародавньому Китаї. Взагалі, десяткові дроби - це ті ж самі вавілонські шестидесятирічні, але просто в знеменнику не 60, а 10.




   Спочатку дроби записували взагалі без дробової риски, вже пізніше дробову частину стали писати чорним чорнилом або відділяти вертикальною рискою. Риску дробу почали застосовувати близько 300 років тому.
    У Європі сучасний запис дробів у 1200 році ввів італієць Фібоначчі. Він першим ужив термін "дріб". Назви "чисельник" і "знаменник" у XIIIст. зустічаються у грецького математика М.Плануда.
    В XVIIст. відбувається активне впровадження дробів в науку, внаслідок чого, замість риски дробу, стали писати точку. А в 1617 році математик Непер запропонував ввести в якості роздільника дробу - кому. Саме завдяки цьому ми і отримали ті дроби, якими користуємося й сьогодні.

Комментариев нет:

Отправить комментарий